Over ons

Wie zijn de Fielesoofen?


De Fielesoofen zijn een bende vrienden die verenigd worden door de barbecue.

Deze vrienden, dat zijn voorzitter Rudy, Patrick , Eric, Hans (de grote )Steven J en (de kleine) Steven D . Ze zijn tussen de 36 en 70 jaar oud, oefenen in het dagelijks leven beroepen uit die niet verder van elkaar kunnen liggen, maar worden verenigd door de liefde voor de barbecue en het promoten van het culinaire koken.

Dit allemaal onder de slogan 'Fire, Food, Friendship and Fun', of kortweg vertaald onder 'Lollebolleleute'.”

Je kan ons bereiken via de.fielesoofen@live.be.

De fielesoofen

  • Rudy Jaques (voorzitter)
  • Patrick Vanrietvelde (penningmeester)
  • Steven Declerck (secretaris)
  • Hans Neels (evenement manager)
  • Eric Dewulf (maitre)
  • Steven Jonckheere (logistiek)

 

In 2009 organiseerden ze de Belgian Championship BBQ in Torhout, de hoofdstad van het Houtland. Het aantal deelnemende teams steeg tot ongeveer 35 teams.

Kers op de taart was de organisatie van de European Championship BBQ in 2012 in Torhout. Maar liefst 60 teams uit Frankrijk, Nederland, Luxemburg, Duitsland, Polen - zelfs enkele Oostenrijkse en Zwitserse koebellen rinkelden - kwamen naar West-Vlaanderen. De sfeer in Torhout liet niets te wensen over en de straten van Torhout waren gevuld met de beste BBQ-smaken.

Natuurlijk namen ze ook zelf deel aan verschillende BBQ-wedstrijden.
In 2009 deden ze mee aan het Jack Daniel's Wereldkampioenschap in Lynchburg, Tennessee.
Een jaar later namen ze deel aan de Belgian Championship BBQ in Genk, Limburg.
In beide wedstrijden zagen de gerechten er goed uit en wonnen de fielesoofen heel mooie prijzen.

De stad Torhout is het ondernemersteam zeer erkentelijk en waardeert hen voor de aantrekkingskracht die ze de stad bieden met hun (bbq) initiatieven en ontvangen de jaarlijkse Staff Pollet Prijs.

Hun vuur kan niet worden geblust. Na een korte periode van reflectie, kwamen ze met een nieuw initiatief namelijk het Guinness Wereldrecord met een gloednieuwe en ambitieuze uitdaging: ze willen het team worden dat de langste BBQ marathon (zonder onderbreking) gedurende minstens anderhalve dag (42 uur) aan hun record van prestaties kan toevoegen. Ze verbreken in 2017 het wereldrecord door maar liefst 41h 3min en 3sec met een vierkoppig team non-stop te grillen voor de massa. De fielesoofen worden in 2018 gehuldigd voor hun prestatie tijdens de nieuwsjaardrink.Een nieuwe mijlpaal voor de fielesoofen in 2019 is de verjaardag van 15 jaar BBQ Fielesoofen. Voor de viering van dit 15-jarige bestaan toveren de fielesoofen het stadspark van Torhout om in een fielesoofendorp met een tweedaags barbecuefestival. Dit evenement wordt een groots volksfeest.
De stad Torhout zag dat het goed was en vragen de fielesoofen om van de stad een barbecuestad te maken met een jaarlijks grill evenement. Er wordt geopperd om vaste openbare barbecues in de stad te installeren om dit idee kracht bij te zetten.

Ondertussen zitten de fielesoofen niet stil maar blazen ze de Belgische tak van de World Barbecue Association nieuw leven in en richten ze de Belgian Barbecue Association op. WBQA Belgium is sinds 2019 terug actief en promoot het culinaire barbecueën op wereldniveau.

Om het palmares nog wat verder uit te breiden stellen de fielesoofen zich kandidaat om het WBQA Wereldkampioenschap barbecue te organiseren in Torhout 2020. Na veel tijd, energie en doorzettingsvermogen worden hun wensen vervuld. Met de volledige steun van stad Torhout, de Internationale WBQA en de vele sympathisanten organiseren de fielesoofen de grootste internationale barbecuewedstijd in het centrum van Torhout. Het weekend van 2, 3 en 4 september 2022 staat op de agenda omcirkeld voor een groots en internationaal barbecue feest en wedstrijd.